EXCURSIÓ A LA VEREMA 2013

lunes, 21 de octubre de 2013

L'excursió a Sant Mateu del Bages ha servit per a entendre la vida que es portava fa molts anys a les cases de pagès. Les famílies vivien totes juntes, és a dir, pares, avis, fills, tiets, cosins... per això hem entès que fossin tan grans.

 La família sencera anava en carros fins a les vinyes a buscar el raïm collit amb les mans i tallat amb unes grans tisores anomenades "podadores". El raïm era col·locat en uns cistells fets de fusta les "portadores" i quan ja tenien totes les portadores plenes tornaven a casa. La verema es convertia en una gran festa. Un cop a casa el raïm era estès a sobre d'una malla de ferro que estava al capdamunt de la tina. Llavors el raïm era trepitjat amb els peus nuus per aconseguir el most que anava caient a dins la tina.

 Quan hem baixat a veure com era la tina per sota hem vist també, la manera de com podíem passar el most de la tina a les bótes. Els he fet que penséssin en hipòtesis, les respostes han estat molt variades fins que a la fi el resultat ha estat: usar una mànega amb una aixeta especial. També hem pogut observar els diferents tipus d'aixetes. Llavors els hem explicat que el most havia d'estar allà un temps fins a convertir-se en vi.

 Pregunteu als vostres fills tot això que us he escrit i establiu una conversa sobre l'excursió.... no deixis passar aquesta experiència nova per a ells i implica't!! A més us he preparat un recull de fotos on veureu quina manera de gaudir en el moment de fer el nostre most. Us deixo el vocabulari que hem treballat: casa de pagès, carro, podadora, portadora, tina, reixeta de ferro, most, bóta (feta de fusta de roure i reforçada amb ferro)

Després hem dinat fent unes rotllanes i posteriorment una estoneta de joc.

Espero que us agradi el vídeo...




També us deixo aquest vídeo per a que el veieu amb els pekes, és un conte on plasma tot el que hem vist a l'excursió... us deixo amb la "Garnachica".




6 comentarios:

  1. ¡Qué bien os lo pasasteis! Una gran excursión. A los míos también les habría gustado. Un gran abrazo.

    ResponderEliminar
  2. ANA: nos hemos pasado muy bien. Es una de las mejores excursiones porque aprendemos mucho.
    Besitos ♡

    ResponderEliminar
  3. MIREIA CARREÑO: tot arriba, tranquil.la.
    Besitos

    ResponderEliminar
  4. Em surt el video de la Garnachica però els dels nens no. Està en algun altre programa on ho pugui veure ? Només em surt un espai en blanc...

    ResponderEliminar
  5. ÀNGELS: Hola guapa, no sé què t'haurà passat perquè jo ho veig bé. Besitos.

    ResponderEliminar

Gracias por dejar tu comentario, en cuanto lo revise será publicado.
Los comentarios anónimos son considerados spam.

Related Posts  for WordPress, Blogger...