LES CARTES DE FELICITACIÓ

sábado, 10 de noviembre de 2012


Les cartes de felicitació és un recurs que a mi em va molt bé, sobretot quan vull treballar aspectes de comportament a classe. Són unes targetes tipus carta de joc, on hi ha escrites paraules de felicitació diverses (magnífic, excel·lent, molt bé, enhorabona, genial, fantàstic, felicitats, fenomenal...)

Des que vam començar el curs estem treballant uns aspectes molt importants per a mi, per al bon rendiment del grup-classe, que són:
  • aixeco la mà per a participar
  • fem silenci o parlem fluixet amb els companys de taula quan estem treballant.
  • quan els encarregats estiguin repartint el material posarem les manetes a sota la taula i ens esperarem per a començar a treballar tots alhora
El funcionament d'aquestes cartes és que la felicitació no la faig individualment, sino de grup-taula. Per això, els he explicat, que si un company veu a un de la seva taula que "s'ha distret" i no fa silenci o no posa les mans a sota, li pot avisar sempre i quan ho faci amb bona educació i amb un to de veu fluixet.
Aquí és on entra en joc el moment de repartir cartes de felicitació grupal. 

He de dir que estic molt contenta perquè sembla que estem començant a recollir fruits. És a dir, les estones de treball cada vegada són més relaxades i motivadores, i comencen a entendre que no cal cridar tant per a comunicar-se, i que si parlem un per un i amb una veu suau la relació entre els companys serà cada vegada més fluïda.

A principi de setmana pactarem entre tots quins ítems treballarem aquells dies (normalment fem només un parell). Les cartes que obtenen les van guardant a les capsetes de taula (on tenim llapis, gomes, maquineta, tisores i cola); al final de setmana comprovem, a l'estona de l'assemblea, com ha anat i tracto d'estimular als meus alumnes en els avenços que van aconseguint per tal de parlar sempre en positiu.

Aquestes cartes les vaig utilitzant durant tot el curs però anem treballant diversos ítems (de socialització, autonomia i hàbits d'ordre i cura) que hagi observat que hem de polir.També es poden utilitzar d'una manera més individual, això depèn del que més us convingui.
Us poso uns quants exemples, per si algú ho necessita:
  • dius "si us plau" i "gràcies"
  • demanes anar al lavabo quan ho necessites
  • saludes i t'acomiades dels teus companys i la Mireia
  • et saps explicar a als altres el que has fet
  • saps cordar-te tot sol l'abric de pati o de casa (cremalleres i botons)
  • t'asseus correctament a la cadira
  • agafes bé el llapis
  • tens cura del material de l'escola
  • et rentes les mans abans de dinar i després d'usar el lavabo
  • resols els conflictes parlant 
  • respectes el torn de paraula
  • escoltes als altres quan estan parlant
  • t'has esforçat molt per a fer les tasques
  • sou capaços de compartir el material i tenir-ne cura
  • heu aconseguit de fer la fila correctament
  • sou capaços de deixar la classe endreçada


12 comentarios:

  1. M'agradaria poder utilitzar els teus recursos per treballar amb els meus nens (et sembla bé?). Són fantàstics!! Quina sort més gran he tingut de poder-te conèixer!!
    Gràcies per tot Mireia! Petonets

    ResponderEliminar
  2. La majoria de recursos normalment me'ls invento segons la necessitat de cada grup, de cada curs, de cada època de l'any....sóc molt inventora jo!!
    jajaja....tot i que les cartes venien amb l'editorial, jo les faig servir a la meva manera.

    però m'encanta que puguis aprofitar cosetes...de fet moltes cantarelles de rutines me les invento i cada any alguna surt del meu coco....estic per gravar-les, jijiji.
    Besitos guapa!

    ResponderEliminar
  3. Molt motivador aquest joc de les cartes, segur que els nanos van agafant més autonomia, van treballant les normes i les rutines, avisen els seus companys/es de bones maneres ....
    un molt bon recurs !!!
    Gràcies per compartir-lo amb tots nosaltres !!!
    Petonets guapa

    ResponderEliminar
  4. Quina bona feina Mireia! Segur que els teus menuts estan aprenen moltíssim. M'encanta conèixer cada dia una mica més del que fas... Petonets ben grans! :)

    ResponderEliminar
  5. Gràcies guapos, es que vull polir aquest hàbit que tenen de parlar cridant i sembla que mica en mica ho van aconseguint.
    Petons Magda i Joel!!

    ResponderEliminar
  6. Me gustan las cartas y la forma que tienes de utilizarlas. Gracias por compartirlo con nosotros. Como diríais por ahí, petonets

    ResponderEliminar
  7. Nosaltres tenim un arbre al que anem pujant pometa a pometa aquells hàbits que anem aconseguint(cada pometa representaria cadascuna de les cartes que tu fas)
    A final de curs l'arbre té moltes pomes, però de vegades alguna cau..oh, oh! quan se'ns oblida el que teniem que complir!

    ResponderEliminar
  8. Gracias Ana, a lo mejor se podría aplicar con los tuyos??? no sé...
    un biquiño!!

    ResponderEliminar
  9. Rosario: hola guapa, encantada de la teva participació; el teu recurs també deu ser molt bonic i més vistós potser. Molt bona idea la teva també!
    Gràcies per deixar-hi constància del teu pas pel blog.
    Petons.

    ResponderEliminar
  10. Mireia, trobo molt encertat fer-ho en grup perquè en aquests casos sempre penso en aquells alumnes que per les seves actituds s'ens fa difícil poder felicitar.
    Com ho fas en aquests casos? Com ho viuen els companys i les companyes de taula d'aquests infants amb dificultats?
    Una abraçada!

    ResponderEliminar
  11. Carme: doncs precisament ho faig en grup per poder treure l'etiqueta que alguns ja tenen des que són més petits. I d'aquesta manera el premi és grupal. Mira quina cosa més tonta que és el poder guanyar una carta de felicitació, m'està ajudant a corregir alguns aspectes que no trobo acertats. La setmana passada ja es va començar a notar una certa milloria en el comportament del grup-classe i tinc l'esperança que encara milloraran molt més!!
    I respecte al que em preguntes els companys del voltant doncs ho viuen amb paciència.... jejeje.
    Petonets de color rosa, cuida't molt si us plau!!

    ResponderEliminar
  12. la teva mare24 noviembre, 2012

    Me agrda la idea de les cartes segur que tindras bon resultat els
    nens tranqils i tu tambe
    un petonas guapa

    ResponderEliminar

Gracias por dejar tu comentario, en cuanto lo revise será publicado.
Los comentarios anónimos son considerados spam.

Related Posts  for WordPress, Blogger...