LA DIETA A LA PRIMAVERA

martes, 13 de abril de 2010


Hi ha una dita que diu "la primavera, la sang altera". Alguns es posen més nerviosos, mentre altres experimenten una astènia que es tradueix per una sensació de debilitat i de decaïment que ens passa principalment al principi de la primavera. Però tot això no vol dir que no puguem treure bon partit d'aquesta estació. Els colors i la bona llum que ens porta la primavera ens convida a sortir de casa, i a gaudir de la vida, de nous olors i sabors que surten de la cuina a la primavera. Els bons i frescos aliments que ens dóna l'estació ens ompliran de vitamines. Nodrir amb productes frescos és sempre bàsic, però en aquests mesos a més pot ser deliciós. Verdures, fruites, peixos i llegums estan en el seu millor moment.


El millor de la primavera
Si vas al mercat en aquesta època, podràs observar que hi ha una gran quantitat d'assortiment d'aliments. A la primavera, podem trobar gairebé de tot. Des de mongetes verdes, fins a maduixots, o una tendra carn de xai, l'estrella de la temporada.
1 - Fruites: Maduixots, maduixes, gran varietat de pera, cireres, llimona, poma, plàtan, gerds, prunes, aranja, pinya, nespra.
2 - Verdures: Bleda, carxofa, albergínies, créixens, alls, api, ceba tendra, espàrrecs, espinacs, fava fresca, gran varietat d'enciams, pastanaga.
3 - Peixos i mariscs: congre, lluç, bacallà, arengada, tonyina, bonítol, anxova, cabra, calamar, gamba.
4 - Aus i caça: A part del porc, ànec, pollastre, xai, que poden ser trobats durant tot l'any, podem consumir pularda, capó, guatlla, oca, ànec, gall dindi, xai pasqual.


Dieta primaveral
Convé que en aquesta temporada que precedeix a l'estiu, proporcionem als nostres fills les vitamines tan necessàries per al seu creixement. Amb la calor que ja està a la porta, els nens solen fer més exercicis físics, amb la qual cosa necessitaran més energia i calories per mantenir-se forts. Us proposo una dieta per enfrontar la primavera:
1 - Esmorzar
La llet és un aliment bàsic per a qualsevol dieta. Amb preparats solubles de cereals o de cacau, els nens tindran les seves energies renovades. El pa, així com les galetes, cereals, són també bàsics. Si pots utilitzar els que aporten més fibra, millor. És aconsellable incloure una mica de fruita a l'esmorzar, alguna peça o suc de taronja, o batut de maduixes.
2 - Àpats
Quant més verd en els àpats, millor. Això significa començar cada àpat amb una amanida d'enciam, espinacs, o simplement amb tomàquets, blat de moro, etc. Les verdures fresques i llegums també són aconsellables per acompanyar carns, peixos o ous.
3 - Sopars
Com més lleugeres, millor. Un brou vegetal o un puré de verdures és la millor manera per començar un sopar. A més, les hortalisses són benvingudes. Es pot preparar una nutritiva amanida a base d'enciam, pastanaga, remolatxa, tomàquets, espàrrecs, canonges, cogombre, i altres vegetals. Si el nen menja això de primer, un filet empanat després, li vindrà de meravella.

No hem d'oblidar  la hidratació. S'ha de beure molta aigua, cosa que afavorirà a la funció renal i intestinal.
Entre hores es pot permetre dues pica-pica a base de fruits secs, macedònia de fruites, iogurts, batuts de fruita, llet, etc.


Espero que us vagin bé aquests petits consells.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por dejar tu comentario, en cuanto lo revise será publicado.
Los comentarios anónimos son considerados spam.

Related Posts  for WordPress, Blogger...